Ullevi

Beställare:Higab
Ombyggnadsår2011-2012
Publikkapacite efter ombyggnad: ca 75 000
Tjänster:VVS

Ullevi i Göteborg byggdes inför Fotbolls-VM 1958, när arenan byggdes var publik-kapaciteten 54 000. Arenan har varit värd för ett flertal stora idrottsevenemang under åren, som till exempel Fotbolls-EM, Friidrotts-VM, Finnkampen, Boxning, Gothia cup, VM final i Speedway och Monster Trucks.

Under 2011-2012 har den senaste ombyggnaden av arenan skett. Åtgärder för att öka publikkapaciteten under konserter till 75 000 har gjorts. För att kunna öka kapaciteten har man ökat antalet in- och utrymningsmöjligheter till innerplan samt tagit bort delar av de fasta läktardelarna så att scenen kan placeras längre bak.

På den södra sidan har man öppnat upp mellan 4 ramben, så att publik kan nå innerplanen utan att behöva gå upp över den gamla läktardelen. För att detta skulle vara möjligt har samtliga installationer som var placerade i ”löpargången” flyttats för att kunna sänka taket inom denna samt skapa en plan yta för publiken att gå mellan innerplanen och försäljningsytorna på utsidan av arenan. På ytan utanför arenan har vi skapat ett flertal mediabrunnar med tapp- och spillvatten för anslutning av kiosker, toaletter med mera. Även på den norra sidan har installationer inom ”löpargången” sänkts för att ge plats åt en ny intransportsramp/utrymningsväg.

Kategorier: